Airbnb geboekt na 2016? Claim de betaalde servicekosten terug

Bjorn

10 maart 2020

Bjorn Airbnb geboekt na 2016? Claim de betaalde servicekosten terug

Heb je ook tussen 2016 en 2020 een boeking gedaan bij Airbnb? Waarschijnlijk heb je onterecht servicekosten (bemiddelingskosten) betaald. Het is mogelijk om deze terug te vragen.


"Even een Airbnb'tje boeken", is een term dat vaak wordt gebruikt tijdens het boeken van een verblijf. Aangezien je bij Airbnb o.a. woningen, appartementen en hotels kunt boeken, is de kans groot dat jij als Nederlander gebruik hebt gemaakt van deze website.

Airbnb en onterechte servicekosten

In Nederland is het verboden om bij huurders én verhuurders bemiddelingskosten te vragen. Dit betekend dat een derde partij, een makelaar bijvoorbeeld, niet bij beide partijen geld mag vragen voor het bemiddelen tussen beide partijen. 

Dubbele bemiddelingskosten of servicekosten vragen is strafbaar in Nederland. Omdat Airbnb beschikbaar is in Nederland, zijn ze net als iedereen verplicht om zich aan de wet te houden.  Dat laatste is sinds juli 2016 mis gegaan. Airbnb heeft namelijk bij huurders én verhuurders servicekosten gevraagd. 

Gisteren (9 maart) oordeelde de rechter dat Airbnb zich moet houden aan de wet, en dat het verboden is om aan beide partijen kosten te rekenen. Daarnaast oordeelde de rechter dat Airbnb deze kosten moet terugbetalen aan de aanklager.

Airbnb app

Hoe vraag ik mijn servicekosten terug van Airbnb?

Door de oordeel van de rechter kan iedere Nederlander die sinds juli 2016 een boeking heeft gedaan via Airbnb de servicekosten terugvragen. Dit kan oplopen tot honderden euro's. Heb je in het verleden Airbnb gebruikt? Controleer dan zeker of je servicekosten hebt betaald.

Schakel een bedrijf in

De twee heren die Airbnb hebben aangeklaagd, hebben hier een eigen business van gemaakt.  Het bedrijf regelt voor jou het terug te vorderen bedrag en nemen hier 30% van. Dit bedrijf werkt met een no cure no pay regel, waardoor je enkel betaald als Airbnb ook uitbetaald. Ontvang je geen vergoeding, dan hoef je ook niks te betalen. 

Doe het zelf

Je kunt het uiteraard ook zelf regelen door een brief met alle Airbnb betalingsbewijzen naar het kantoor in Ierland te sturen. Er is al een voorbeeldbrief geschreven die je alleen maar hoeft in te vullen. Print deze brief met alle bonnetjes uit en stuur dit (aangetekend) naar:

Airbnb Ireland UC, private unlimited company
The Watermarque Building, South Lotts Road
Ringsend, Dublin 4
Ireland 

Kom je er niet uit? Vraag de heren om hulp, maar houd rekening met een fee van 30%.