Dit is waarom klanten laten betalen met een creditcard goed is voor je onderneming

Daniël

8 september 2021

Daniël Dit is waarom klanten laten betalen met een creditcard goed is voor je onderneming

Veel ondernemers hebben het idee dat het accepteren van creditcards in hun onderneming extreem duur en overbodig is. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn om creditcards te accepteren binnen je onderneming.


Consumenten met een creditcard maken graag gebruik van CardMapr om nieuwe hotspots te ontdekken waar betaald kan worden met deze kaart. We ontvangen steeds vaker vragen en zien onduidelijkheid van ondernemers waarom zij creditcards zouden moeten gaan accepteren.

Het is duidelijk dat wij Nederlanders zo veilig mogelijk ons geld willen uitgeven met een pinpas van onze bank. Het bordje "klein bedrag, pinnen mag" dat vaak zichtbaar was bij de kassa staat nog steeds op ons netvliezen. Het is overigens ook oud nieuws dat onze samenleving van contant geld af wil. Alles moet digitaal!

De opkomst van creditcards in Nederland wordt daarom steeds groter. Consumenten zien steeds vaker het nut van dit betaalmiddel in. Naast dat het veilig is, brengt het ook extra voordelen met zich mee zoals de bekende aankoopverzekering. Deze is erg handig als je online shopt.

In tegenstelling tot Amerika kan je hier nog lang niet in alle winkels met een creditcard betalen. Echter zien we de acceptatie van andere betaalmiddelen steeds sneller groeien. Steeds meer winkeliers gaan creditcardbetalingen accepteren. Dit komt niet alleen door dat reizen toegankelijker is geworden, maar ook omdat veel Nederlanders zelf het nut van een creditcard gaan in zien. 

Wat zijn de kosten om creditcards te accepteren?

In ons voorbeeld hieronder hebben we de traditionele pinpas met de drie bekende merken American Express, MasterCard en VISA vergeleken. In ons kennisbank artikel leggen we kort uit wat het verschil is tussen een debit en een credit card.

We hebben in een tabel hieronder twee veel voorkomende scenario's geschetst:

  1. Men koopt één biertje van €2,80 (kleine aankoop)
  2. Men koopt een nieuwe televisie van €1300 (grote aankoop)
💳 Type kaart 💰 Transactiekosten Scenario 1 Sceneraio 2
Maestro
Debit card (pinpas)
€0,056 per transactie €0,056 €0,056
V Pay
Debit card (pinpas)
€0,056 per transactie €0,056 €0,056
MasterCard
Creditcard
1,6% per transactie €0,045 €20,08
VISA
Creditcard
1,6% per transactie €0,045 €20,08
American Express
Creditcard
Vanaf 1,5% per transactie* Vanaf €0,042 Vanaf €19,50

Bron: CCV

Extra kosten

In onze tabel hebben we de kosten van een pinapparaat of een kassasysteem niet meegerekend. We hebben het puur op transactiekosten gehouden.

*Bij American Express geldt er een vanaf prijs, omdat American Express kijkt na een jaaromzet. Bij een omzet tot €100.000 betaal je 1,5% transactiekosten. 

Waarom moet ik creditcards accepteren?

Er zijn meerdere redenen waarom het accepteren van creditcards een goed idee is voor je onderneming. Naast het accepteren van Debit kaarten (pinpas) kunnen Credit kaarten ook een mooie toevoeging zijn.

Toerisme

Het zal je niet zijn ontgaan dat toeristen vaker gebruik maken van dit betaalmiddel. In Amerika kent men de debit pinpassen die wij bij een bankrekening krijgen niet. Zij gebruiken meestal een credit card of cash geld. 

Toeristen zijn vaak maar één keer in een stad of gebied en zullen geen moeite doen als blijkt dat zij niet kunnen betalen met een kaart. Juist in de horeca horen we de term "dan gaan we wel naar de buren"  vaak voorbij komen. Zorg juist dat jij die buur bent die de kaart wél accepteert. 

Ook zien we veel internationaal verkeer op onze website dat specifiek opzoek zijn naar restaurants

Creditcard HorecaCreditcard ondernemers consumenten

Loyaltyprogramma's (spaarprogramma's) 

American Express is de bekendste creditcard met een mooi spaarprogramma. Zo spaar je voor elke uitgegeven euro Flying Blue Miles of Member Rewards. Je kunt je voorstellen dat mensen met een American Express creditcard het liefst overal met deze kaart willen betalen.

Voor ondernemers met terugkerende klanten zoals supermarkten is het verstandig om deze kaarten te accepteren. De kans is groot dat je hiermee (nieuwe) vaste klanten binnen haalt.

Verhogen van je omzet

Steeds meer mensen willen met een creditcard betalen en gaan opzoek naar locaties waar dit kan. Ook zijn er genoeg creditcardhouders die alleen met deze kaart kunnen betalen omdat zij geen andere betaalmogelijkheden hebben zoals toeristen. 

Voor zowel creditcardhouders in Nederland en in het buitenland dien je te voldoen aan een credit score of een minimaal inkomen. Dit houdt in dat juist deze groep wat te besteden heeft en in sommige gevallen juist extra consumeren omdat dit wordt beloond door een spaarprogramma. 

Conclusie

Ondanks dat je klein percentage moet betalen voor een transactie krijg je er vaak meer voor terug. Wij zorgen namelijk dat locaties die creditcards accepteren online beter worden gevonden.

Accepteer jij creditcards? Voeg je locatie gratis toe aan CardMapr.