Maestro betaalpassen worden vervangen door Debit Mastercard. Dit verandert er voor jouw betaalpas en creditcard

Bjorn

13 januari 2023

Bjorn Maestro betaalpassen worden vervangen door Debit Mastercard. Dit verandert er voor jouw betaalpas en creditcard

Vanaf 1 juli 2023 worden Maestro betaalpassen vervangen door Debit Mastercard. Heb jij een betaalpas met het bekende Maestro logo erop, dan lees je hier wat er voor jou verandert.


Dit jaar stopt Mastercard na 30 jaar officieel met het uitgeven van nieuwe Maestro betaalpassen. Met de vervangende Debit Mastercard brengt Mastercard een nieuwe betaalpas die zowel online als offline beter gebruikt kan worden. In dit artikel leggen we uit wat een Debit Mastercard is en wat de verschillen zijn met je huidige Maestro betaalpas.

Ben je klant van ING, ABN AMRO, Rabobank, bunq of een andere Nederlandse bank? Grote kans dat je een Maestro betaalpas hebt. Deze wordt binnenkort dus (kosteloos) vervangen met een nieuwe debit pas van Mastercard. 

Om de transitie naar de nieuwe kaart zonder problemen te laten verlopen, blijft Mastercard - het bedrijf achter Maestro - tot juli 2027 beide kaarten accepteren. Doordat er geen nieuwe Maestro betaalpassen meer worden uitgegeven, zal iedereen over een tijd een nieuwe Debit Mastercard hebben. Je hoeft hier zelf niks voor te doen! 

Wat is een Debit Mastercard?

In oktober van 2021 kondigde Mastercard de overgang van Maestro naar Mastercard aan. De nieuwe pas werkt op dezelfde manier als de bekende Maestro betaalpas, maar dan met meer mogelijkheden.

Kaarthouders van een Debit Mastercard profiteren van:

  • Op meer plekken betalen door het Mastercard netwerk.
  • Online betalen met je bankpas zonder de komst van iDEAL. 
  • Hotelboekingen en autoverhuur waarbij een pre-autorisatie vereist is.
  • Beschermd tijdens aankoop
  • Priceless Experiences
    Persoonlijke voordelen zoals we ook zien bij een American Express creditcard

Waarom verdwijnt Maestro?

Maestro werd begin jaren 90 gelanceerd en werd één van de populairste betaalpassen in Europa. Doordat Maestro is ontwikkeld is in een tijd waarin online betalingen niet tot nauwelijks voorkwamen, is het product inmiddels verouderd. De kaart was voornamelijk bedoeld voor offline betalingen in fysieke winkels. 

Het Mastercard netwerk is veel groter dan die van Maestro, waardoor consumenten straks op veel meer plekken gebruik kunnen maken van deze nieuwe kaart. Ook online kun je straks op meer websites je Debit Mastercard gebruiken. Waar je voorheen alleen met iDEAL kon betalen, is het straks ook mogelijk om op internationale websites te betalen.  

Wat is het verschil tussen Maestro en Debit Mastercard?

Een Debit Mastercard kent extra voordelen t.o.v. een Maestro kaart. 

Je kunt een Maestro betaalpas, Debit Mastercard of Mastercard creditcard herkennen aan het logo. Het Maestro logo bevat één rode en één blauwe cirkel. Voor Mastercard en Debit Mastercard zijn de cirkels rood en geel. Als het een Debit Mastercard is, staat de tekst Debit onder de cirkels. 

Op de onderstaande afbeelding is het verschil duidelijk te zien. 

Maestro, Debit Mastercard en Mastercard logo's

Wat is het verschil tussen Debit Mastercard en een credit Mastercard?

Zoals de naam al aangeeft, is een Debit Mastercard een kaart op debet. Debet houdt in dat alle uitgaven direct van je bankrekening worden geschreven, net zoals bij je huidige Maestro betaalpas. 

Naast debet kaarten heb je ook krediet kaarten zoals de Mastercard creditcard. Hierbij wordt het totaalbedrag van je aankopen eens per maand afgeschreven.

Een Debit Mastercard en een credit Mastercard kunnen dus prima naast elkaar gebruikt worden.  Een creditcard kent namelijk nog veel meer voordelen, zie daarvoor onze creditcards vergelijken pagina. 

Debit Mastercard aanvragen

Zodra je Maestro betaalpas verloopt na 1 juli 2023, wordt deze automatisch vervangen met een nieuwe Debit Mastercard. Nieuwe Maestro-kaarten, verlengingen en vervangingen die vóór 1 juli 2023 zijn uitgegeven, blijven gewoon in omloop en werken tot hun vervaldatum. Dit betekent dat jouw Maestro betaalpas tot uiterlijk 2027 blijft functioneren.

Conclusie: je hoeft niks te doen en ontvangt vanzelf je nieuwe kaart.