Hoe oud moet je zijn voor een creditcard?

10 mei 2023

De vraag die we vaak krijgen is "Vanaf welke leeftijd mag ik een creditcard?". Een creditcard aanvragen mag als je 18 jaar of ouder bent. Deze leeftijd geldt voor zowel creditcards als prepaid creditcards. 

Als minderjarige een creditcard aanvragen

Zoek niet verder, want als minderjarige kun je geen creditcard aanvragen. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om zelfstandig een creditcard aan te vragen.

Hebben je ouders wel een creditcard, dan kun je in sommige gevallen een extra creditcard aanvragen via het account van hen. Verschillende creditcardmaatschappijen bieden de mogelijkheid om een extra kaart aan te vragen voor een kind van 16 jaar en ouder.

Revolut heeft bijvoorbeeld een "Revolut <18" abonnement. Dit is een gratis rekening voor kinderen tussen de 6 en 17 waarbij ouders garant staan. Een account kan ook alleen aangevraagd worden met toestemming via het hoofdaccount van de ouders. Aan een Revolut <18 rekening kan een gratis Revolut <18 Mastercard gekoppeld worden.  

Creditcard voor kinderen
Creditcard voor vakantie

Uitlenen van een creditcard

Het wordt vaak gedaan, maar officieel is dit niet toegestaan. In de algemene voorwaarden van alle creditcards staat dat een creditcard persoonsgebonden is, en dat het uitlenen niet mag. Ondanks dat het uitlenen van een (prepaid) creditcard aan je kinderen in de meeste gevallen onschuldig is, mag het dus niet.

Mocht er iets gebeuren op vakantie waarbij je aanspraak wil maken op de ingebouwde verzekering(en), dan draai je helaas zelf op voor de financiële gevolgen. Daarom is het dus niet raadzaam om een creditcard uit te lenen, ongeacht de leeftijd, vertrouwen en de relatie tot deze persoon.

Maximale leeftijd voor een creditcard

Het klinkt gek, maar er bestaat ook een maximale leeftijd voor het hebben van een creditcard. ICS (International Card Services) - grootste uitgever van creditcards in Nederland - heeft de optie voor het gespreid betalen van je creditcarduitgaven voor ouderen vanaf 75 jaar stopgezet. Uiteraard kan men de kaart gewoon blijven gebruiken, maar dan zonder de mogelijkheid om je uitgaven te spreiden.

Bij American Express is er helemaal geen maximale leeftijd. Zij checken alleen op je minimale leeftijd, BKR en inkomen. 

Creditcards vergelijken

We hebben dit artikel geschreven omdat het relevant is voor minstens 35 creditcards op CardMapr.

Of je nu opzoek bent naar een creditcard voor vakantie of voor je online aankopen, er is altijd wel een kaart die past bij je doel. Een creditcard aanvragen kan gemakkelijk via onze website.

Alle creditcards vergelijken
N26 creditcard - Standard
MasterCard Classic
bunq Travel Card
bunq Metal Card
American Express Platinum Metal Card
American Express The Gold Card
American Express Green Card
American Express Blue Card
bunq Travel Card
American Express Green Card
Mastercard Black
ANWB Visa Classic Card
RaboCard
Visa World Card Business
Revolut Plus
Curve

Handig om te weten

Binnen de categorie Creditcards hebben we al meerdere handige artikelen geschreven. Klik op de artikelen hieronder om meer te lezen.