Transactiekosten vragen bij het gebruik van een creditcard, mag dat wel?

5 mei 2023

Transactiekosten bij (online) creditcard betalingen, hoe zit dat nou eigenlijk? Het is een vraag die vaak gesteld wordt door zowel consumenten als bedrijven. In de meeste gevallen mag een verkoper geen extra transactiekosten in rekening brengen bij de klant voor het gebruik van een creditcard als betaalmiddel. Maar hoe zit dit nu precies en wat is de PSD2-regelgeving?

Wat zijn transactiekosten?

Transactiekosten bij creditcards zijn de kosten die ontstaan wanneer een betaling wordt verwerkt via een creditcardmaatschappij en een betalingsverwerker. Deze kosten worden vaak in rekening gebracht bij de verkoper, die op zijn beurt kan besluiten om deze kosten door te berekenen aan de klant. Transactiekosten kunnen bestaan uit een vast bedrag per transactie, een percentage van het aankoopbedrag, of een combinatie van beide.

Een voorbeeld uit de praktijk: stel je voor dat je een aankoop doet van €100 met je creditcard bij een winkel. De betalingsverwerker en creditcardmaatschappij brengen samen 2% transactiekosten in rekening bij de verkoper. In dit geval bedragen de transactiekosten €2 (2% van €100). De verkoper moet deze kosten betalen om de betaling via de creditcard te kunnen verwerken.

Volgens de PSD2-regelgeving, mogen verkopers in de Europese Unie deze transactiekosten in veel gevallen niet doorberekenen aan de klant. Dit geldt zowel voor online aankopen als voor aankopen in fysieke winkels.

Thuisbezorgd transactiekosten
American Express creditcard

Wat is de PSD2-regelgeving?

De PSD2-regelgeving, oftewel Payment Services Directive 2, is een Europese wet die in 2019 van kracht is gegaan. Deze wet is bedoeld om meer transparantie, eerlijkheid en concurrentie te creëren in de financiële sector, en tegelijkertijd consumenten te beschermen tegen onnodige kosten en fraude.

Voor creditcards heeft de PSD2-regelgeving een belangrijke impact op het doorberekenen van transactiekosten aan consumenten. Volgens deze wet mogen verkopers binnen de Europese Unie geen extra kosten in rekening brengen bij consumenten voor het gebruik van de meest gangbare betaalmiddelen, waaronder Mastercard en Visa creditcards. Dit geldt zowel voor online aankopen als voor aankopen in fysieke winkels.

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij de verkoper in de Europese Unie wél transactiekosten mag doorberekenen. Overigens mag dit nooit meer zijn dan de daadwerkelijke kosten. Het is dus verboden om als verkoper winst te maken op deze doorberekende kosten.

  1. Zakelijke creditcards
  2. American Express creditcards
  3. PayPal betalingen
  4. iDEAL-betalingen
  5. Zakelijke aankopen (B2B)

Tip

Het feit dat verkopers transactiekosten mogen vragen, betekent niet dat dit altijd gebeurd. Zo kun je bijv. bij Bol.com, KLM en Nederlandse Spoorwegen (NS) zonder extra kosten je American Express creditcard gebruiken.

Conclusie

Volgens de PSD2-regelgeving mogen verkopers in de Europese Unie meestal geen extra transactiekosten in rekening brengen bij consumenten voor het gebruik van gangbare creditcards, zoals Mastercard en Visa. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij verkopers wél transactiekosten mogen doorberekenen, zoals bij zakelijke creditcards, American Express creditcards, PayPal betalingen, iDEAL-betalingen en zakelijke aankopen (B2B).

Creditcards vergelijken

We hebben dit artikel geschreven omdat het relevant is voor minstens 38 creditcards op CardMapr.

Of je nu opzoek bent naar een creditcard voor vakantie of voor je online aankopen, er is altijd wel een kaart die past bij je doel. Een creditcard aanvragen kan gemakkelijk via onze website.

Alle creditcards vergelijken
N26 creditcard - Standard
MasterCard Classic
bunq Travel Card
bunq Metal Card
American Express Platinum Metal Card
American Express The Gold Card
American Express Green Card
American Express Blue Card
MasterCard Classic
American Express Flying Blue Platinum Card
MasterCard Gold
ING Creditcard
Visa World Card Gold
ANWB Visa Silver Card
ANWB Visa Gold Card
Plutus Card

Handig om te weten

Binnen de categorie Creditcards hebben we al meerdere handige artikelen geschreven. Klik op de artikelen hieronder om meer te lezen.