Wat is de wisselkoersopslag als ik mijn creditcard gebruik in het buitenland?

14 januari 2022

Een creditcard wordt vaak gebruikt voor een online aankoop of een vakantie. Betaal je in een andere muntsoort dan de Euro, dan heb je vaak te maken met wisselkoersoplag. Dit zijn extra kosten die creditmaatschappijen berekenen omdat je betaald in een vreemde muntsoort. 

De wisselkoersopslag kunnen tussen creditcards behoorlijk verschillend zijn. Zo hanteert American Express andere kosten dan Mastercard en Visa. Ook bestaan er creditcards zonder wisselkoersopslag, zij brengen geen andere kosten in rekening.

Wat is de wisselkoersopslag? 

Banken of creditcardmaatschappijen brengen soms kosten in rekening om geld te wisselen naar een andere muntsoort. Vaak is dit een percentage van het bedrag dat je via je creditcard wilt gaan betalen. De bank of creditcardmaatschappij berekent de huidige koers van de valuta en brengt daar extra kosten voor in rekening.

Wilde je vroeger naar Amerika dan ging je langs een wisselkantoor om Euro's om te zetten naar Dollars. Je geld werd omgezet naar Dollars en het kantoor vroeg een kleine vergoeding voor de service. Tegenwoordig hoeven we niet meer op pad om geld te wisselen, want je creditcard of betaalpas doet dit geautomatiseerd.  

Hoe werkt het?

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert dagelijks een lijst met de huidige koersen voor tientallen muntsoorten. Creditcardmaatschappijen mogen de percentages die ze hanteren voor de wisselkoersopslag zelf bepalen, maar zijn verplicht om het verschil met ECB duidelijk te vermelden op hun website. 

Als je vreemde muntsoorten koopt, betaal je op dat moment het aankooptarief. De aankoopprijs wordt bepaald door vraag en aanbod op de valutamarkt en kan dus op en neer fluctueren. De kosten kunnen morgen dus anders zijn dan vandaag.

De koers van veel Mastercard en Visa creditcards ligt iets hoger dan De Europese Centrale Bank. ICS, uitgever van deze kaarten heeft haar eigen ICS-koers. Op het moment van schrijven is het verschil voor het omzetten van Euro naar Dollars 0,18%. Dit houdt in dat je 0,18% extra betaalt bij ICS. 

Bij American Express ligt dit nog iets hoger. Hier is de wisselkoers 2,50% en betaal je dus 0,5% extra bij AMEX.  

Voorbeelden wisselkoersopslag

Om de wisselkoersopslag tussen verschillende banken en creditcardmaatschappijen duidelijk te maken, hebben we hieronder een tabel gemaakt. De meest gebruikte creditcards zijn hierin opgenomen.

In ons voorbeeld kopen we 100 Amerikaanse dollars met Euro's.

Creditcard Wisselkoers incl wisselkoersopslag
American Express 2,50%
ICS (Mastercard en Visa) 2,26%
ING 2%
Revolut 0,5%
Bunq 0,5%

De bovenstaande bedragen en percentages zijn berekend op 14/01/2022.

Zoals je in ons voorbeeld kunt zien verschillen de percentages behoorlijk. Dit komt omdat de wisselkoers en opslag bij alle partijen anders wordt berekend. In ons voorbeeld hebben Revolut en Bunq de voordeligste wisselkoersen. Deze partijen wisselen jouw euro's en vangen hier een kleine percentage over. 

Welke creditcard moet ik nemen?

Een creditcard met de beste wisselkoers en laagste wisselkoersopslag hoeft niet altijd de beste creditcard te zijn. De meeste creditcardhouders gebruiken een creditcard voor (online) aankopen of vakanties. Het is dan juist fijn als je creditcard is voorzien van een aankoopverzekering of reisverzekeringen. 

Ondanks de hoge wisselkoersopslag van American Express creditcards, wegen de voordelen soms zwaarder dan de extra kosten bij betalen in een vreemde munt. Kijk dus niet alleen naar de kosten, maar vooral wat je met een creditcard wilt gaan doen. Daarom; vergelijk creditcards voor je ze zomaar aanvraagt.

Creditcards vergelijken

We hebben dit artikel geschreven omdat het relevant is voor minstens 35 creditcards op CardMapr.

Of je nu opzoek bent naar een creditcard voor vakantie of voor je online aankopen, er is altijd wel een kaart die past bij je doel. Een creditcard aanvragen kan gemakkelijk via onze website.

Alle creditcards vergelijken
N26 creditcard - Standard
MasterCard Classic
bunq Travel Card
bunq Metal Card
American Express Platinum Metal Card
American Express The Gold Card
American Express Green Card
American Express Blue Card
American Express The Gold Card
American Express Green Card
American Express Flying Blue Gold Card
MasterCard Gold
ANWB Visa Classic Card
ING Creditcard
Visa World Card Business
ANWB Visa Gold Card

Handig om te weten

Binnen de categorie Creditcards hebben we al meerdere handige artikelen geschreven. Klik op de artikelen hieronder om meer te lezen.