Wat zijn mijn Flying Blue Miles (punten) waard?

29 september 2023

Ben je deelnemer van het loyaliteitsprogramma van Flying Blue, dan kun je (automatisch) Flying Blue Miles sparen. Deze Flying Blue Miles - ook wel eens KLM punten genoemd - kunnen worden gebruikt voor upgrades, vliegtickets en andere kortingen. Het is daarom handig om de vraag 'Wat is de waarde van Flying Blue miles?' te beantwoorden om je Flying Blue miles zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Waarde van Flying Blue miles

Flying Blue miles kun je op meerdere manieren besteden. De meestvoorkomende manieren zijn vliegtickets en upgrades. Je hebt wellicht gemerkt dat prijzen in euro's van vliegtickets aanzienlijk kunnen variëren. Helaas geldt dit ook voor vliegtickets en upgrades gekocht met punten.

De waarde van Flying Blue miles is daarom ook persoonlijk. Dit komt doordat de waarde van vliegtickets en upgrades die je gekocht hebt met miles voor iedereen verschillend is. Meerdere websites schatten de waarde op € 0,005 (halve cent) per punt. In onze voorbeelden hieronder gebruiken we ook deze waarde.

Voorbeeld 1: Londen (ver vooruit gepland)

Als voorbeeld nemen we een vliegticket retour voor 1 persoon van Amsterdam (AMS) naar Londen (LHR). We vliegen over ~6 maanden vanaf nu. We pakken voor beide retourtjes het goedkoopste vliegticket in Economy.

De laagste prijs die wij kunnen vinden met euro's voor een retour is € 140,76. Dit is een Light ticket zonder ruimbagage.

De laagste prijs die wij kunnen vinden met miles voor een retour is 7.500 Miles + € 105,76. Dit is een Promo ticket inclusief ruimbagage.

Miles en toeslagen? 

Voor vliegtickets met miles is er altijd nog een (kleine) toeslag in euro's. Dit zijn o.a. luchthaven- en veiligheidsbelastingen.

Vliegticket naar Londen in euro's
Vliegticket gekocht met euro's 
Vliegticket naar Londen met Flying Blue Miles
Vliegticket gekocht met Flying Blue Miles

We gebruiken de € 0,005 per punt die we eerder hebben genoemd. 7.500 miles * € 0,005 = € 37,50. Aangezien we ook een toeslag moeten betalen, tellen we dit bedrag hierbij op. € 37,50 + € 105,76 = € 143,26.

Vlieg je graag met ruimbagage, dan is het vliegticket gekocht met miles goedkoper. Je kunt immers niet voor € 2,50 retour een stuk ruimbagage bijboeken. Heb je geen ruimbagage nodig, dan kun je dus beter je ticket volledig betalen in euro's.

Voorbeeld 2: New York (last minute)

Als voorbeeld nemen we een vliegticket retour voor 1 persoon van Amsterdam (AMS) naar New York (JFK). We vliegen volgende week (over 7 dagen). We pakken voor beide retourtjes het goedkoopste vliegticket in Economy.

De laagste prijs die wij kunnen vinden met euro's voor een retour is € 1.105,19. Dit is een Light ticket zonder ruimbagage.

De laagste prijs die wij kunnen vinden met miles voor een retour is 22.500 Miles + € 234,19. Dit is een Promo ticket inclusief ruimbagage.

Vliegtickets naar New York met euro's
Vliegticket gekocht met euro's
Vliegticket naar New York met Flying Blue miles
Vliegticket gekocht met Flying Blue Miles

We gebruiken opnieuw de € 0,005 per mile. 22.500 miles * € 0,005 = € 112,50. Aangezien we ook een toeslag moeten betalen, tellen we dit bedrag hierbij op. € 112,50 + € 234,19 = € 346,69.

Een last minute vliegticket naar New York gekocht met miles bespaart je dus € 758,50. Daarnaast heb je ook nog eens één stuk ruimbagage. 

Tips om het meeste uit je Flying Blue miles te halen

Zoals we al benoemd hebben, kan de waarde van Flying Blue miles behoorlijk variëren. Om het meeste waarde uit je punten te halen, hebben we enkele tips.

  1. Business Class vliegtickets met miles geven je vaak nog een hogere waarde per punt.
  2. Populaire bestemmingen hebben vaak een Promo Rewards
  3. Bestemmingen ver vooruit in Economy zijn vaak met euro's goedkoper

Lees ook vooral ons artikel hoe je Flying Blue miles het beste kunt besteden. 

Conclusie

Voordat je je Flying Blue miles gaat inzetten voor een leuke korting, raden we aan om eerst te kijken of het gebruik van miles wel voordelig is. De waarde van deze miles kan sterk variëren, zoals we hebben gezien in onze voorbeelden van vluchten naar Londen en New York. Het is daarom belangrijk om zowel de prijzen in euro's als in miles te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Een belangrijk detail om te onthouden is dat Flying Blue miles over het algemeen een geschatte waarde hebben van € 0,005 per mile.

Creditcards vergelijken

We hebben dit artikel geschreven omdat het relevant is voor minstens 4 creditcards op CardMapr.

Of je nu opzoek bent naar een creditcard voor vakantie of voor je online aankopen, er is altijd wel een kaart die past bij je doel. Een creditcard aanvragen kan gemakkelijk via onze website.

Alle creditcards vergelijken
N26 creditcard - Standard
MasterCard Classic
bunq Travel Card
bunq Metal Card
American Express Platinum Metal Card
American Express The Gold Card
American Express Green Card
American Express Blue Card
MasterCard Classic
bunq Metal Card
American Express Blue Card
American Express Flying Blue Silver Card
Revolut Metal
Visa World Card Business Gold
ANWB Visa Gold Card
American Express Business Green Card

Handig om te weten

Binnen de categorie Flying Blue hebben we al meerdere handige artikelen geschreven. Klik op de artikelen hieronder om meer te lezen.