Betalen met Apple Pay in Nederland met een creditcard

Bjorn

23 mei 2020

Bjorn Betalen met Apple Pay in Nederland met een creditcard

In Nederland is het gebruik van Apple Pay met een Meastro-pas nog relatief nieuw. Steeds meer banken lijken Apple Pay voor Maestro te accepteren, maar laten de creditcards nog in de steek. We laten je de mogelijkheden van Apple Pay en creditcards in Nederland zien.


Vijf jaar geleden op 20 oktober 2014 lanceerde Apple zijn digitale portemonnee; Apple Pay in Amerika. Kaarthouders van een MasterCard, VISA én American Express creditcard hadden sindsdien de mogelijkheid om contactloos te betalen met een iPhone of Watch. Voor Amerikanen een reden om de ouderwetse portemonnee lekker thuis te laten.

ING Nederland kreeg in de zomer van 2019 de primeur om als eerste bank in Nederland Apple Pay aan te bieden aan haar gebruikers. Ondanks dat Apple Pay enkel werd geactiveerd voor Maestro- en V-Pay betaalpassen, hadden we eindelijk de mogelijkheid om onze boodschappen af te rekenen met een telefoon. 

Maestro, V-Pay en creditcards, wat zijn de verschillen?

Waar in Amerika een creditcard de standaard is, hebben we in Nederland de zogeheten pinpas (betaalpas). Het grootste verschil is dat je met een betaalpas alleen het geld kan uitgeven dat daadwerkelijk op je rekening staat, en heb je bij een creditcard de mogelijkheid om op krediet (credit) te kopen. Je betaald achteraf het bedrag dat je hebt gebruikt, ook als dat meer is dan je eigenlijk op je betaalrekening hebt staan. 

Voor de betaalpassen kennen we in Nederland twee merken; Maestro en V-Pay. Waarbij Maestro een merk van MasterCard is, en V-Pay een merk van VISA. De bank bepaald welke kaart je krijgt, maar in de praktijk zit er weinig verschil in. Met beide kaarten kun je veilig betalen en pinnen in Europa.

Conclusie: In Nederland heeft (bijna) iedereen een Maestro of V-Pay betaalpas. Deze pas is gekoppeld aan je betaalrekening. Je bank heeft deals met MasterCard en VISA, en bepaald dus welke kaart je krijgt. 

Apple Pay in Nederland

Nu we de verschillen tussen betaalpassen en creditcards weten, is het vanzelfsprekend dat banken in Nederland bij de uitrol van Apple Pay een focus hebben op betaalpassen. Aangezien Apple Pay in Nederland nog relatief nieuw is, zullen banken zich eerst focussen op het mobiel betalen met je betaalpas. 

Gelukkig is er ook goed nieuws voor creditcardhouders in Nederland. ING en ABN AMRO zijn druk bezig met het beschikbaar maken van Apple Pay voor een creditcard. De digitale portemonnee van Apple, Wallet laat meerdere pasjes toe. Je kunt dus zowel je betaalpas als je creditcard toevoegen en gebruiken.

Creditcards toevoegen aan Apple Pay, het kan al!

Zit je bij een traditionele bank, dan moet je helaas nog even wachten. Maak je gebruik van een digitale bank zoals bunq, Revolut of N26 dan heb je al de mogelijkheid om je creditcard toe te voegen aan je Apple Wallet. 

Probeer het nu ook gratis

Bij de digitale bank Revolut is het al mogelijk om als Nederlander een creditcard te gebruiken met Apple Pay. De Revolut Standaard kaart is een prepaid-creditcard en werkt eigenlijk het zelfde als een prepaid telefoon. Je stort geld op je creditcard en kan deze vervolgens gebruiken. 

Revolut werkt met alle valuta's en is kosteloos te gebruiken in het buitenland. Alles wat je moet weten over Revolut hebben we beschreven op de creditcard pagina.  


Creditcard

Revolut Standaard

Gratis

Op moment van schrijven is de Revolut creditcard gratis aan te vragen via CardMapr. Je betaald tijdelijk geen verzendkosten, waardoor je gratis en vrijblijvend een creditcard kan toevoegen aan Apple Pay.

Apple Pay met een Nederlandse American Express creditcard

Voor wie een Nederlandse American Express creditcard heeft, moet helaas nog even wachten. De normale AMEX en de AMEX Flying Blue creditcards zijn op dit moment nog niet toe te voegen aan Apple Pay. 

De klantenservice van American Express kon ons vertellen dat er hard wordt gewerkt aan Apple Pay, maar een datum konden we helaas niet los krijgen. Nog "even" geduld dus..

EDIT: Sinds vandaag (18 augustus 2020) is het ook mogelijk om een American Express creditcard toe te voegen aan Apple Pay.