Inchecken met een betaalpas of creditcard in het openbaar vervoer mogelijk in 2022

Bjorn

23 december 2021

Bjorn Inchecken met een betaalpas of creditcard in het openbaar vervoer mogelijk in 2022

In de zomer van 2022 kunnen reizigers met een betaalpas of creditcard in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Het is dan ook mogelijk om met een telefoon met Apple Pay of Android Pay te reizen.


Het OV-systeem gaat eindelijk op de schop. Al jaren zijn er plannen om het in- en uitchecken voor reizigers makkelijker te maken. Zo deed NS jaren geleden al een proef op het traject Den Haag - Leiden, waarbij men met een pinpas of creditcard de poortjes van het station konden openen. 

Organisatie OVpay is in 2021 gestart om hier opnieuw werk van te maken. OVpay is het initiatief voor meer keuze om te betalen voor bus, trein, tram en metro. Behalve de bekende OV-chipkaart wil het bedrijf ook dat je kunt betalen met een pinpas en creditcard. Heb je een iPhone met Apple Pay of een Android toestel met Android Pay, dan kun je straks ook reizen met je telefoon. Dat is dus één pas minder in je portemonnee. 

In de 16 jaar dat de OV-chipkaart nu bestaat, zijn er betere en betrouwbaardere technieken ontwikkeld. Door nieuwe manieren van betalen toe te voegen, wordt er gekeken naar de toekomst. Deze manier van reizen is in veel andere landen al jaren mogelijk.

In- en uitchecken met een betaalpas of telefoon, hoe werkt dat?

Op dit moment kun je reizen in het OV met een OV-chipkaart of ticket. In de zomer van 2022 komen hier extra mogelijkheden bij, namelijk met een contactloze betaalpas of creditcard. De 5 mogelijkheden die het bedrijf wil realiseren zijn:

 1. Contactloze betaalpas of creditcard
  Met een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, Regiobank of SNS. Ook contactloze creditcards van MasterCard en VISA worden ondersteund.
 2. OV-chipkaart
  De kaart die we nu al tot onze beschikking hebben blijft uiteraard bestaan
 3. Mobiel
  Met de NFC chip in je telefoon kun je straks ook je mobiel gebruiken
 4. Mobiele app met GPS
  Op basis van je GPS kun je straks reizen en worden alle kosten automatisch berekend.
 5. Ticket
  Zowel kaartautomaten als e-tickets blijven bestaan.

Voordelen

Reis je wel eens met het openbaar vervoer, dan heeft het nieuwe systeem straks de volgende voordelen:

 • E-tickets of normale tickets kopen is niet meer nodig
 • Opladen van je OV-chipkaart is niet meer nodig
 • Een pas minder in je portemonnee
 • Je mobiel gebruiken om in- en uit te checken

Wanneer gaat OVpay in? 

Helaas moeten we nog even wachten voor we kunnen inchecken met onze telefoons. Alle 60.000 poortjes, paaltjes en kaartlezers door het hele land moeten worden bijgewerkt om het mogelijk te maken dat we kunnen reizen met een betaalpas of creditcard. Het bedrijf heeft in verschillende gebieden in Nederland proeven om straks de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

In Lelystad en Gooi en Vechtstreek kan men al reizen met een betaalpas of creditcard bij Arriva en Transdev. Het servicegebied zal in de komende maanden langzaam verspreiden over heel Nederland. 

In een interview met OVPro verteld het bedrijf dat in de zomer van 2022 in heel Nederland mogelijk moet zijn om met je bankpas te betalen voor het openbaar vervoer. In Amsterdam moet dit al aan het begin van 2022 beschikbaar zijn. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een abonnement zoals het studentenreisproduct toe te voegen. In de toekomst is het zeker mogelijk om een abonnement of reisproduct te gebruiken met de nieuwe manieren van in- en uitchecken.