Deelauto's huren met een creditcard bij Drive Amber (review)

Bjorn

24 juni 2020

Bjorn Deelauto's huren met een creditcard bij Drive Amber (review)

Met Drive Amber huur je on demand een deelauto en betaal je enkel het gebruik. Een auto zonder maandelijkse kosten én te boeken via een app. Je leest het in onze review.


Het rijden van een deelauto ten opzichte van een eigen auto heeft voordelen: geen zorgen over verzekeringen, geen onderhoud, geen afschrijvingen en vooral milieuvriendelijker. Een eigen auto staat grotendeels van de tijd stil, maar de vaste lasten blijven doorgaan. Bij een deelauto is dat gelukkig anders. Je maakt hierbij gebruik van het pay to use concept, je betaalt alleen wat je gebruikt. 

Artikel update

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 24 juni 2020. Amber heeft haar diensten iets vernieuwd waardoor we ons artikel aangepast hebben.

Deelauto's in Nederland

In Nederland maken we al jaren gebruik van deelauto's. Of dit nu via een platform als SnapCar, een service als Drive Amber of via je vrienden is, het bestaat al even. We zien dat er gelukkig steeds meer innovatie word gedaan m.b.t. het "lenen" van een auto. 

In oktober van 2018 is de Green Deal Autodelen II getekend, met als doel: 700.000 autodelers en 100.000 deelauto's in 2021. Minder auto’s en minder autogebruik betekent minder CO2-uitstoot en betere luchtkwaliteit.

Voor wie af en toe een auto wil voor boodschappen, verjaardagen, een dagje weg of een roadtrip in Nederland; een deelauto is de uitkomst!

Een elektrische deelauto van Drive Amber

Als partner van de Green Deal Autodelen II heeft Amber als doel dat bedrijven, overheden en burgers maximaal gebruik gaan maken van de mogelijkheden van autodelen. Met een elektrische BMW i3 en Volkswagen ID.3 is dit natuurlijk wel heel aantrekkelijk. 

We hebben de laatste tijd regelmatig gebruik gemaakt van een deelauto van Amber. In het verleden hadden we al gebruik gemaakt van concurrent Greenwheels waardoor we de ervaring konden vergelijken. 

De gemaakte ritten kunnen betaald worden met een creditcard van American Express, MasterCard of VISA. Voor ons een reden om het te proberen. 

Drive Amber appBMW i3 ChargeBMW i3 Charge cable

Kosten van Drive Amber

Geen zin in maandelijkse kosten, dan is Amber met het pay to use plan perfect. Je betaalt alleen voor het gebruik, zonder maandelijkse kosten. De prijs van een rit is afhankelijk van meerdere factoren zoals duur, dagdeel en afstand.

Voorheen kon men een Flex, Pro of Unlimited abonnement nemen om de kosten per rit omlaag te brengen. Dit is helaas niet meer mogelijk. 

Via de app krijg je altijd een prijsindicatie op basis van je start- en eindpunt. Zo weet je vooraf wat de rit ongeveer gaat kosten.

De eerste kilometers met Drive Amber

On demand een auto tot je beschikking. Met de Drive Amber app reserveer je een BMW i3 of Volkswagen ID.3 deelauto bij de dichtstbijzijnde hub bij jou in de buurt. Je kiest een begin- en eindtijd van je rit. 

Aangezien Drive Amber gebruik maakt van elektrische auto's, dien je de auto eerst van de oplader te halen met de laadpas die in elke auto ligt. Via de app kun je jouw reservering beheren, verlengen, de auto openen en sluiten. 

Telefonisch kregen we een kleine demo m.b.t. tot onze eerste rit. Aangezien we voorheen al gebruik maakten van Greenwheels, hadden we geen vragen en konden we gelijk op pad om nieuwe locaties te ontdekken voor CardMapr. 

Rit afsluiten

Klaar met je rit? Je parkeert de auto weer op een hub, zelfs als dit in een andere stad is dan waar je vandaan kwam. Omdat iedereen graag met een volle auto wil vertrekken, hang je de auto weer aan de oplader met de laadkabel en laadpas uit de auto. In de app geef je aan dat je klaar bent met de rit, en dat is het! Je ontvangt gedetailleerd overzicht met het aantal kilometers en uren dat je de auto hebt gebruikt.

BMW i3BMW i3 interface dashboard

Onze review over Drive Amber

We waren erg enthousiast over het gebruik van een deelauto van Drive Amber. Door alles in één app te beheren, is het huren van een rit zo gedaan. Met Drive Amber kun je relatief goedkoop én milieuvriendelijk in een elektrische auto rijden.

Voor- en nadelen van Drive Amber

 • ✅  Snelle onboarding. Registratie en rijbewijs controle
 • ✅  Alles te beheren via een app.
 • ✅  Gedetailleerdeerde kosten van een rit
 • ✅  Elektrische BMW i3 of Volkswagen ID.3
 • ✅  Auto's kun je achterlaten op elke hub. Zelfs in een andere stad!
  ✅  Ritten betalen met een creditcard (AMEX, MasterCard, VISA)

 • 🚫  De oude Flex, Pro en Unlimited abonnementen/bundels zijn helaas verdwenen
 • 🚫  Geen inzicht in tijdslots voor boekingen die je plotseling wil maken
 • 🚫  Voor consumenten is spontaan een auto ophalen bijna onmogelijk geworden
 • 🚫  Opgebouwd tegoed was bij ons plotseling verdwenen 
  🚫  Nog geen auto's in grote steden als Groningen, Almere, Enschede etc.


In de laatste maanden ligt de focus van het bedrijf vooral op de zakelijke markt. Dit houdt in dat het voor consumenten bijna onmogelijk is om nog spontaan een auto te huren. Het vooruit plannen van een rit is voor consumenten doordeweeks omslachtig waardoor wij genoodzaakt waren om diensten als Greenwheels en MyWheels te gebruiken. 

€10 kortingscode bij Drive Amber

Het is sinds december ook mogelijk om je vrienden uit te nodigen voor Amber. Hierbij ontvangen jullie beiden €10,- zodra je invite zijn/haar eerste rit heeft gehad. Perfect om anderen te introduceren in de wereld van (elektrische) deelauto's. 

Het is niet meer mogelijk om vrienden uit te nodigen voor Amber. 

Korting via Cardmapr

Het referral-programma is plotseling verdwenen zonder communicatie richting gebruikers. Helaas waren wij een deel van ons opgebouwde tegoed kwijt. 

Disclaimer: dit artikel is niet gesponsord of in samenwerking met Drive Amber. We maken graag gebruik van deze dienst.
Edit: 09/12/2020 - invite link toegevoegd
Edit: 22/09/2021- abonnementen verwijderd en de nieuwe Volkswagen ID.3 vermeld