Opnieuw devaluatie bij AMEX voor American Express creditcards. Dit gaat er veranderen

Bjorn

12 september 2023

Bjorn Opnieuw devaluatie bij AMEX voor American Express creditcards. Dit gaat er veranderen

American Express heeft opnieuw een wijziging aangekondigd rondom AMEX Membership Rewards. De waarde van je punten bij het inwisselen gaat verder naar beneden. Wat er gaat veranderen leggen we je in deze blog uit.


Helaas voert American Express opnieuw een devaluatie door bij het Membership Rewards-systeem. Membership Rewards is het spaarprogramma van American Express waarbij kaarthouders worden beloond door gebruik te maken van een American Express creditcard. 

In de laatste maanden zijn er meerdere - negatieve - veranderingen aangekondigd voor de klassieke creditcards van American Express. Vooralsnog zijn er geen wijzigingen bij de American Express Flying Blue creditcards

Waarde van AMEX punten bij omwisselen daalt

Recent heeft AMEX aangekondigd dat de waarde van het omwisselen van Membership Rewards punten naar korting (cashback) veranderd. Voorheen kreeg je € 4,- per 1.000 punten, en dit gaat naar € 3,- per 1.000 punten. De waarde van de punten is met 25% gedaald(!) als je deze gebruikt om een aankoop mee te betalen.

De waarde van American Express punten dalen wanneer je punten omwisselt naar korting voor je aankoop. AMEX noemt dit 'Betalen met punten'. Gelukkig kun je Membership Rewards points ook omwisselen naar externe partners. De waarde voor het omwisselen naar partners zoals hotels en airlines blijft - voor nu - ongewijzigd

Minder AMEX punten ontvangen met aankopen

Een andere wijziging die vorige maand (augustus) in ging, is het aantal punten dat je ontvangt bij iedere uitgegeven euro. Met de creditcards van American Express ontvang je voor iedere uitgegeven euro een aantal punten. Bij de Platinum Metal Card is er een verandering doorgevoerd. Je ontvangt nog maar 1 punt per uitgegeven euro i.p.v 1,5 punt.

Creditcard Voorheen Vanaf augustus 2023
American Express:
Blue Card
1 punt per 2 uitgegeven euro's 1 punt per 2 uitgegeven euro's
American Express:
Green Card
1 punt per uitgegeven euro 1 punt per uitgegeven euro
American Express:
Gold Card
1 punt per uitgegeven euro 1 punt per uitgegeven euro
American Express:
Platinum Card
1,5 punt per uitgegeven euro 1 punt per uitgegeven euro

In het overzicht hierboven is duidelijk te zien dat er geen onderscheid meer is tussen de American Express Green Card van € 6,50 per maand en de American Express Platinum Metal Card van € 65,- per maand. Bij alle klassieke kaarten - op Blue na - ontvang je nog maar 1 punt per uitgegeven euro. 

American Express creditcards
American Express creditcards

Limiet op aantal loungeboxen per maand

Reis je regelmatig vanaf Schiphol, en maak je gebruik van de Loungebox service van American Express in samenwerking met GRAB&FLY Schiphol let dan op. Je kunt 2x per kalendermaand gebruik maken van deze service. Voorheen was dit ongelimiteerd.

Loungebox is een service voor reizigers die geen tijd hebben om een airport lounge te bezoeken, maar wel een ontbijt, lunch of een lichte avondmaaltijd willen. Op vertoon van je Gold Card, Platinum Card of Centurion Card, kun je gratis een box samenstellen met verschillende items bij één van de GRAB&FLY shops op Schiphol Airport.

  • Loungebox is één keer per dag geldig voor Centurion-hoofdkaarthouders en houders van de extra Centurion Card - plus één gast elk. (2x per maand)
  • Loungebox is één keer per dag geldig voor Platinum-hoofdkaarthouders en houders van de extra Platinum Card - plus één gast elk. (2x per maand)
  • Loungebox is één keer per dag geldig voor Gold-hoofdkaarthouders. (2x per maand)

Maakte je voorheen vaker 2x per maand gebruik van deze service, dan loop je nu tegen een limiet aan. 

Conclusie

Het lijkt erop dat American Express ons de laatste tijd op de proef stelt met een reeks minder aantrekkelijke veranderingen, vooral bij Platinum kaarthouders. De punten die we sparen zijn minder waard geworden als we deze omzetten in korting, we krijgen minder punten bij onze aankopen en het aantal loungeboxen dat we maandelijks kunnen scoren is ook beperkt. 

Laten we hopen dat American Express ons niet nog meer verrassingen bezorgt en dat de waarde van het omwisselen naar externe partners ongewijzigd blijft.