Plutus Card; ontvang 3% cashback op al jouw uitgaven met deze kaart (review)

Bjorn

5 juli 2023

Bjorn Plutus Card; ontvang 3% cashback op al jouw uitgaven met deze kaart (review)

De Plutus Card geeft je 3% cashback op alle uitgaven. Gebruik deze gratis Visa Debit Card in bijna alle winkels en webshops, en ontvang je cashback. Hoe dit werkt, lees je in onze uitgebreide review.


We horen je het al zeggen; gratis geld bestaat niet. Dit dacht ons team ook, en daarom hebben we de gratis Platus Card uitgebreid getest afgelopen maanden. We kunnen je al verklappen dat het echt werkt, en dat je 3% cashback ontvangt op al jouw uitgaven. Hoe dit precies zit, en wat het verdienmodel van Plutus is vertellen we je in dit artikel.

Wat is de Plutus Card?

Plutus heeft momenteel twee diensten op de markt; Plutus Swaps en de Plutus Card. Met de kaart ontvang je met je (dagelijkse) uitgaven 3% cashback in de vorm van crypto. Deze crypto kun je bewaren (dit heet staken) of omzetten naar euro's. 

De Plutus Card is een Visa Debit kaart waardoor je de kaart direct kan aanvragen zonder BKR-controle. Debit kaarten staan bekend om het feit dat ze opgewaardeerd moeten worden en dat je nooit een negatief saldo kunt krijgen. Je kunt namelijk alleen je saldo gebruiken en niet een krediet (credit).

Hoe werkt de Plutus Card?

Het gebruik van de kaart werkt als ieder ander prepaid creditcard. Je gebruikt de kaart om ergens veilig te betalen, en dit wordt direct van je tegoed afgeschreven. Wat deze kaart bijzonder maakt, is dat je wordt beloond met een cashback door er gebruik van te maken. Deze cashback ontvang je in de vorm van crypto. Plutus werkt met de cryptocurrency Pluton (PLU), dat je kunt vergelijken met Bitcoins (BTC). 

Door je PLU te bewaren (dit heet staken) kan het zijn dat de waarde van je opgebouwde cashback meer waard gaat worden. Dit heeft alles te maken met de koers van Pluton.

Het gebruik van Plutus werkt zo:

 1. Vraag een gratis Plutus kaart aan via onze link en ontvang tijdelijk € 20,- in PLU.
 2. Download de gratis Plutus app in de App Store of Play Store.
 3. Zet tegoed op je Plutus account d.m.v. een bank-overschrijving (IBAN).
 4. Doe je aankoop in een (online) winkel en gebruik je kaart.
 5. Je betaling komt nu in je transacties te staan in de app of website. Je ziet ook direct hoeveel PLU je met deze aankoop hebt verdiend. 
 6. Na 45 dagen wordt je cashback (PLU) vrijgegeven en kun je deze gebruiken of bewaren (staken). Het 45 dagen vasthouden van je cashback wordt gedaan om misbruik tegen te gaan. 
Plutus app transacties
Transacties zijn zichtbaar in de app
Plutus cashback saldo
Opgebouwde cashback is zichtbaar in de app

Verschillende abonnementen 

Plutus heeft drie verschillende abonnementen; Starter, Everyday en Premium. We raden aan om te beginnen met het gratis Starter-abonnement. Hierbij ontvang je 3% casback tot € 250,- per maand wat neerkomt op een cashback van € 7,50 (250*3%). Daarnaast kun je maandelijks 1 perk activeren die in de meeste gevallen goed is voor € 10,-. In dat geval ontvang je dus maandelijks een cashback van € 17,50 (€ 7,50 + € 10) met je gratis Plutus Card.

Op basis van je uitgaven kun je makkelijk bepalen welk abonnement het beste bij je past. Doe je voor meer dan € 250,- per maand aankopen, dan is een upgrade naar Everyday het waard. Een extra perk in het Everyday of Premium abonnement kan het upgraden ook waard zijn. Meer over deze zogeheten perks lees je verder in dit artikel.

Je kunt iedere maand je abonnement én perks veranderen. Ben je volgende maand jarig en moet je de boodschappen nog doen, dan zal je hoogstwaarschijnlijk boven de € 250,- uitkomen. In dat geval kan het juist slim zijn om voor die maand te switchen naar Everyday om al je verjaardagskosten te verzachten.

  Starter Everyday Premium
Kosten (per maand) € 0 € 4.99 € 14.99
3% Cashback op uitgaven(per maand) € 250 € 2.000 € 22.500
Plutus Perks  1 2 3
Maximale cashback p/m(3% uitgaven + perks) € 17,50 (€ 7,50 + € 10) € 80 (€ 60 + € 20) € 705 (€ 675 + € 30)

Plutus Starter (gratis)

Wij hebben afgelopen maanden Plutus Starter gebruikt. Dit is het gratis abonnement waarmee je 3% cashback ontvangt tot een maandelijkse uitgave van € 250,-. Daarnaast kun je 1 perk activeren. 

Plutus Perks: extra cashback bij geselecteerde (online) winkels 

In onze berekening hierboven zie je een maandelijkse cashback tot € 17,50 met het gratis Starter-abonnement. Wie snel kan rekenen ziet dat 3% van € 250 geen € 17,50 is maar € 7,50. Hoe we op € 17,50 komen is, omdat je met Plutus Perks elke maand een perk kan activeren bij populaire (online) winkels. Een perk geeft je maximaal € 10,-. Is je perk op, dan ontvang je weer de standaard 3%. 

Voorbeeld 1: We hebben de perk van Albert Heijn aangezet. We hebben voor € 100,- boodschappen gedaan. De Albert Heijn perk geeft je tot € 10,- terug. Onze € 100,- boodschappen geeft ons een € 12,70 (€ 10,- + € 2,70) cashback. 

Voorbeeld 2: We hebben de perk van Spotify aangezet. Een Spotify-abonnement kost € 9,99 per maand, en de Spotify perk geeft je tot € 10,- terug. Dit betekent dat je een gratis Spotify-abonnement hebt, want je ontvangt € 9,99 terug. 

Conclusie: door maandelijks een perk aan te zetten heb je een gratis Netflix, Spotify, Disney+ of Amazon Prime abonnement. Er zijn meer dan 40 perks waar je uit kan kiezen, en deze kun je maandelijks veranderen. De lijst met perks wordt continu bijgewerkt op basis van feedback van gebruikers. Zo is de perk van Albert Heijn recent toegevoegd aan de lijst.

Albert Hein Perk bij Plutus
Albert Heijn perk geactiveerd en voltooid
Populaire Nederlandse Plutus perks
Populaire perks voor Nederlanders

Cashback opsparen wordt beloond met een cashback tot 8%

Je kunt er voor kiezen om je cashback na goedkeuring direct om te zetten naar Euro's, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te bewaren. In de cryptowereld noemen ze dit ook wel staken (stacken). Je kunt dit vergelijken met je bankrekening na het ontvangen van je salaris. Neem je dit direct op, of zet je een deel weg op je spaarrekening voor rente. 

Bij genoeg gespaarde Pluton (PLU) word je beloond met extra voordelen. In de tabel hieronder zie je 4 verschillende levels die je tot 8% cashback en 8 perks geven. De benodigde PLU geeft aan hoeveel Pluton je nodig hebt in je account om deze level te bereiken. 

  Hero Veteran Legend G.O.A.T
Cashback 4% 5% 6% 8%
Plutus Perks 4 5 6 8
Benodigde PLU 325 650 1.300 2.600

Uiteraard is het altijd mogelijk om je opgespaarde cashback - of een deel - alsnog om te zetten naar Euro's. Je hebt zelf controle over je verdiende cashback. Wil je de voordelen van Hero, dan zou je bijvoorbeeld alle gespaarde Pluton boven de 325 kunnen omzetten naar Euro's en behoud je wel de voordelen van Hero. 

Hoe kan dit gratis? Wat is het verdienmodel van Plutus?

De cashback die Plutus geeft wordt gedaan in Pluton (PLU), een cryptocurrency die Plutus zelf heeft gemaakt. Dit betekent dat het geven van cashback vrijwel gratis is voor het Plutus-team.

Ondertussen verdienen ze inkomsten via de Plutus-abonnementen, die vrijwel verplicht zijn als je volledig gebruik wilt maken van het beloningssysteem. Zonder abonnement is de cashback beperkt tot slechts de eerste uitgegeven € 250,- elke maand. Veel actieve klanten hebben dus een Everyday of Premium abonnement.

Daarnaast hebben veel andere creditcards voordelen zoals verzekeringen en een lage wisselkoersopslag. Plutus heeft dit niet om - vermoedelijk -  kosten te besparen en een cashback mogelijk te maken. Dit is ook de reden waarom je de kaart beter niet kunt gebruiken voor het boeken van een grote vakantie, tenzij je geen andere creditcard hebt. 

Plutus Card

Conclusie

We zijn erg fan van creditcards met een cashback of beloningssysteem. Vergeleken met bijv. Amerika hebben wij hier alleen de bekende American Express creditcards. Met de Plutus Card is het nu ook mogelijk om zonder kosten beloond te worden met je uitgaven. Wij hebben de Plutus Card vooral gebruikt op plekken waar we niet konden betalen met een AMEX creditcard. 

Voor wie benieuwd is naar de ontwikkelingen van Plutus raden we aan om een kijkje te nemen naar de publieke roadmap met aankomende functies. Zo zien we bijvoorbeeld dat Apple Pay en Google Pay binnenkort beschikbaar is. 

Wat ons betreft, is de Plutus Card zeker de moeite waard, maar dan wel als tweede (extra) creditcard. Bij grote uitgaven of vakanties raden we aan om gebruik te maken van een creditcard met een aankoop- en reisverzekering. Voor je dagelijkse uitgaven en abonnementen is de Plutus Card zeker aan te raden. 

Voordelen:

Een cashback op al je uitgaven is een fijne financiële meevaller in de huidige tijd met inflatie. Noodzakelijke uitgaven als boodschappen levert je nu wat op. De Plutus Perk gebruiken we zelf voor een gratis Spotify abonnement. 

 • Gratis Visa Debit Card.
 • 3% cashback op alle uitgaven.
 • Gratis abonnementen met Plutus Perks.
 • Goede kaartacceptatie in Nederland.
 • Meerdere abonnementen, waaronder een gratis abonnement.
 • Plutus bouwt voort op feedback uit de community.

Nadelen:

In de periode dat we Plutus hebben gebruikt kwamen we ook wat nadelen tegen. Voornamelijk over het gebruik van de app. Die kan wat ons betreft beter en gebruiksvriendelijker. Voor men die nieuw is in de cryptowereld, kan het soms wat ingewikkeld eruit zien. 

 • Werkt nog niet met Apple Pay of Google Pay (binnenkort wel).
  Tijdelijk zou je bijv. Curve kunnen gebruiken.
 • Hoge wisselkoersopslag bij betalen in vreemde valuta (2,5%).
 • De Plutus App heeft minder functies dan de website (wordt aan gewerkt).
 • 45 dagen wachten op je cashback i.v.m. goedkeuring.

Gratis Plutus Card met € 10,- in PLU

Wil je Plutus ook kosteloos proberen? Vraag je kaart aan via CardMapr en ontvang tijdelijk € 10,- in PLU na het opwaarderen van je account. Vergeet niet je Plutus Perk aan te zetten, en probeer de kaart uit bij bijvoorbeeld Albert Heijn, ALDI of Lidl.