Wat zijn Flying Blue XP (Experience Points), en hoeveel ontvang ik er?

Bjorn

15 mei 2020

Bjorn Wat zijn Flying Blue XP (Experience Points), en hoeveel ontvang ik er?

Met het Flying Blue-programma spaar je XP (Experience Points). Hoe spaar je deze punten, en hoeveel Flying Blue XP krijg je per vlucht?


Als je met KLM of Air France vliegt, dan heb je wellicht Flying Blue zien staan tijdens het boarden van je vlucht. Flying Blue is het gratis frequentflyerprogramma van o.a. KLM, Air France en Transavia. Vlieg je vaker met deze vliegmaatschappijen, dan is het aanmelden de moeite waard.

Waar je bij de Albert Heijn kan sparen voor broodtrommels, spaar je bij Flying Blue voor XP en Miles. Hoe meer Experience Points en Miles, hoe beter.

Wat kan ik met Flying Blue XP?

Het Flying Blue-programma kent vier levels; Explorer, Silver, Gold en Platinum. Elke level heeft voordelen waarmee je o.a. voorrang krijgt op de luchthaven (SkyPriority), toegang krijgt tot lounges en het meenemen van extra bagage.

Level 1: Flying Blue - Explorer

Elke deelnemer start automatisch als Explorer. Als Explorer heb je de volgende voordelen:

 • ✅ 4 Miles bij iedere euro die je besteedt. Denk aan tickets, upgrades en bagage.
 • ✅ Tot €10 korting op het eerste ruimbagage-stuk.
 • ✅ 10% korting op stoelopties.

Level 2: Flying Blue - Silver

Na het behalen van 100 XP in een jaar, ben je automatisch van Explorer overgegaan naar Silver. Dit is in het Flying Blue-programma de eerste level die interessant begint te worden. Voor wie met ruimbagage vliegt, heeft de mogelijk om gratis één stuk bagage mee te nemen.

 • 6 Miles bij iedere euro die je besteedt. Denk aan tickets, upgrades en bagage.
 • ✅ Voorrang bij inchecken, bij de bagageafgifte en bij het aan boord gaan (SkyPriority).
 • 25% korting op stoelopties.
 • ✅ Gratis keuze uit standaard stoelen.
 • Gratis 1 stuk ruimbagage op Skyteam-vluchten.

Level 3: Flying Blue - Gold

Maak je in een jaar meerdere vluchten of heb je een American Express Flying Blue creditkaart, dan is het behalen van 180 XP makkelijker. Naast de voordelen van Explorer en Silver heb je nu toegang tot SkyTeam lounges zoals de KLM Lounge op Schiphol.

 • 7 miles bij iedereen euro die je besteedt. Denk aan tickets, upgrades en bagage.
 • ✅ Voorrang bij inchecken, bij de bagageafgifte en bij het aan boord gaan (SkyPriority).
 • 50% korting op stoelopties. 
 • ✅ Gratis keuze uit standaard stoelen.
 • Gratis 1 stuk ruimbagage op Skyteam-vluchten.
 • ✅ Toegang tot wereldwijde SkyTeam-lounges samen met één gast.

Level 4: Flying Blue - Platinum

Na het behalen van 300 XP ontvang je de laatste status in het Flying Blue-programma. Naast de voordelen van andere levels, kun je nu gratis een stoel selecteren in Economy Comfort of een stoel op de voorste rij. 

 • 8 miles bij iedereen euro die je besteedt. Denk aan tickets, upgrades en bagage.
 • ✅ Voorrang bij inchecken, bij de bagageafgifte en bij het aan boord gaan (SkyPriority).
 • ✅ Gratis stoelopties. 
 • ✅ Gratis keuze uit standaard stoelen, Economy Comfort, voorste rij.
 • Gratis 1 stuk ruimbagage op Skyteam-vluchten.
 • ✅ Toegang tot wereldwijde SkyTeam-lounges samen met één gast.

Hoe spaar ik Flying Blue XP?

Om een status te behalen in het Flying Blue-programma, heb je natuurlijk Experience Points nodig. De meest logische manier in een Frequent Flyer-programma is door meer vluchten te maken. Met Flying Blue zijn er twee manieren om XP te verdienen.

Flying Blue XP sparen met een vlucht

Het Flying Blue-programma is opgezet door KLM / Air France die onderdeel zijn van SkyTeam. Om XP te sparen dien je een vlucht te nemen met een airplane binnen SkyTeam (alliance). Verdien XP op in aanmerking komende vluchten van KLM, Air France, Aircalin, Kenya Airways, TAROM, SkyTeam en andere airline partners m.u.v. Transavia. 

Afhankelijk van je boekingsklasse (Economy, Premium Economy, Business of First) én het aantal miles dat je vliegt, wordt het aantal XP berekend. Vlieg je met een overstap naar je eindbestemming, dan kan het maar zo zijn dat je extra XP ontvangt. 

In de onderstaande tabel zie je hoeveel XP je ontvang voor een enkele vlucht. Heb je een roundtrip (incl retour) geboekt, dan kun je het aantal XP verdubbelen mits je terugreis via dezelfde route gaat.

Flying Blue XP sparen met een American Express Card

De tweede manier om XP te ontvangen, is door gebruik te maken van een American Express Flying Blue creditcard. Met deze creditcard ontvang je jaarlijks tot 60 XP cadeau.

American Express is hierbij een samenwerking aangegaan met Flying Blue en heeft vier verschillende travel creditcards uitgebracht. Met de AMEX FB Gold card ontvang je jaarlijks 35 XP en met de AMEX FB Platinum card 60 XP

Door een American Express Flying Blue Platinum creditcard te nemen ontvang je jaarlijks 60 XP en heb je nog “maar” 40 XP nodig voor het behalen van level 2 (Silver) van het Flying Blue-programma. Een retour naar New York in Premium Economy levert je 40 XP op en i.c.m. een AMEX creditcard ben je al Flying Blue Silver. 

Door de American Express creditcard te combineren met vluchten (incl bewuste overstap) is het halen van een status in het Flying Blue-programma prima te doen.