Welke hotel status en voordelen krijg ik met een American Express Platinum Metal Card creditcard?

31 maart 2023

Naast de voordelen van loungetoegangen en o.a. Privium, ontvang je met een American Express Platinum Metal Card ook bij verschillende hotelketens een instant status. Net als in de luchtvaart kennen hotelketens ook verschillende statussen. 

Wat is het voordeel van een hotel status? 

Een hotelstatus is een beloningsniveau in een hotel spaarprogramma. Je krijgt zo'n status als je vaak bij het hotel slaapt of veel geld uitgeeft. Met een hotelstatus krijg je extraatjes als je daar verblijft. Deze extraatjes kunnen zijn: een mooiere kamer, toegang tot een speciale lounge, gratis ontbijt, later uitchecken, gratis Wi-Fi, en nog veel meer.

Door deze extraatjes wordt je verblijf prettiger en makkelijker. Hotels geven gasten graag een hogere status en extra voordeel om ervoor te zorgen dat ze terug blijven komen. Hierdoor kunnen reizigers genieten van een betere ervaring en geld besparen zonder iets extra's te betalen.

Gratis hotel status met American Express

Bij sommige American Express (Amex) creditcards krijg je automatisch een hotelstatus als onderdeel van hun kaarthouder-voordelen. De beschikbare statussen verschillen per kaart, maar ze bieden vaak extra voordelen wanneer je bij deelnemende hotels verblijft.

De American Express Platinum Metal Card biedt bijvoorbeeld automatisch de Marriott Bonvoy Gold Elite-status en de Hilton Honors Gold-status. Hierdoor kun je genieten van diverse voordelen zoals kamerupgrades (indien beschikbaar), late check-out, bonuspunten voor overnachtingen en gratis ontbijt bij sommige hotels.

Hotelketens voor een gratis hotel status

 • Hilton Honors: Gold
  Incl. onderliggende merken als DoubleTree, Hamton etc. 
 • Marriott Bonvoy: Gold Elite
  Incl. onderliggende merken als Moxy, Courtyard, SpringHill Suites etc.
 • Radisson Rewards: Premium
 • MeliáRewards: Gold
Luxe hotelkamerHotel bed

Hoe vraag ik een hotel status aan?

Om een hotelstatus te activeren bij American Express, moet je eerst een Amex-creditcard hebben die deze voordelen biedt, zoals een Platinum Metal Card. Volg daarna de onderstaande stappen.

 1. Log in op de website van American Express.
 2. Zoek naar je kaartvoordelen en klik op de link naar het bijbehorende hotelbeloningsprogramma (bijv. Marriott Bonvoy of Hilton Honors).
 3. Meld je aan bij het hotelbeloningsprogramma met je accountgegevens of maak een nieuw account aan als je er nog geen hebt.
 4. Koppel je Amex-kaart aan het hotelbeloningsprogramma en activeer de hotelstatus.

Het activeren van een hotelstatus is meestal snel en kan soms direct gebeuren nadat je de stappen hebt doorlopen. In sommige gevallen kan het tot enkele werkdagen duren voordat je nieuwe status zichtbaar is in het hotelbeloningsprogramma. Zodra de status is geactiveerd, kun je genieten van de voordelen tijdens je verblijf in deelnemende hotels.

Je ontvangt vaak ook een mail als je hotel status doorgevoerd is. 

Hotel status match via American Express

Een hotel status match is een manier waarop sommige hotels hun klanten de mogelijkheid bieden om hun huidige hotelstatus bij een ander hotelprogramma te 'matchen'. Dit betekent dat je dezelfde status kunt krijgen bij een ander hotel zonder daar eerst aan alle vereisten te hoeven voldoen.

Om een status match aan te vragen, moet je contact opnemen met het hotel waar je de status wilt matchen en hun specifieke procedures volgen. Meestal moet je bewijs leveren van je huidige hotelstatus bij het andere programma, zoals een screenshot van je account of een kopie van je ledenpas. Als het hotel je status match goedkeurt, krijg je de vergelijkbare status bij dat hotel en kun je genieten van hun voordelen.

Conclusie

Een hotelstatus is handig en waardevol vanwege de extra voordelen die je ontvangt tijdens je verblijf, zoals kamerupgrades, late check-out, bonuspunten en gratis ontbijt. Door een American Express-creditcard te hebben die automatisch hotelstatussen biedt, zoals de Platinum Metal Card, kun je deze voordelen gratis en eenvoudig activeren bij de deelnemende hotelprogramma's.

 

Creditcards vergelijken

We hebben dit artikel geschreven omdat het relevant is voor minstens 1 creditcards op CardMapr.

Of je nu opzoek bent naar een creditcard voor vakantie of voor je online aankopen, er is altijd wel een kaart die past bij je doel. Een creditcard aanvragen kan gemakkelijk via onze website.

Alle creditcards vergelijken
N26 creditcard - Standard
MasterCard Classic
bunq Travel Card
bunq Metal Card
American Express Platinum Metal Card
American Express The Gold Card
American Express Green Card
American Express Blue Card
bunq Travel Card
American Express Green Card
American Express Flying Blue Silver Card
American Express Flying Blue Entry Card
MasterCard Gold
Visa World Card Gold
Plutus Card
Curve

Handig om te weten

Binnen de categorie American Express en Overnachten en Creditcards hebben we al meerdere handige artikelen geschreven. Klik op de artikelen hieronder om meer te lezen.