Dit zijn de beste restaurants volgens de MICHELIN Gids 2021

Bjorn

17 augustus 2021

Bjorn Dit zijn de beste restaurants volgens de MICHELIN Gids 2021

Ontdek alle restaurants uit de MICHELIN Gids van 2021. Culinair uiteten doe je bij deze Michelinrestaurants met één, twee op drie sterren.


Het Franse concern MICHELIN staat vooral bekend als één van de grootste bandenfabrikanten van de wereld. Het bekende MICHELIN poppetje met een opgeblazen lichaam is voor velen herkenbaar en associeert je gelijk met het merk.

Naast een topspeler in de bandenindustrie brengt het bedrijf jaarlijks ook een MICHELIN Gids uit met de beste restaurants wereldwijd. Nederlandse restaurants worden sinds 1957 beoordeeld en kunnen 3 Michelinsterren verdienen.

Wat is de MICHELIN Gids?

In 1900 begonnen de gebroeders Michelin een gids met restaurants en hotels om chauffeurs te wijzen op locaties waar gegeten of overnacht kon worden. In 1923 kwam de eerste gids uit in Frankrijk waarbij restaurants één Michelinster konden winnen. Hier kwam in de jaren 30 de andere twee bekende sterren bij.

Sinds 1957 kunnen restaurants in Nederland ook sterren verdienen. Het winnen van een ster wordt door top-chefs gezien als bewijs van waardering. Jaarlijks worden deze restaurants opnieuw getest om te kijken of de beoordeling nog klopt. Het komt namelijk voor dat een restaurant een Michelinster verliest. 

Waar de (anonieme) inspecteurs van MICHELIN precies op letten is nog altijd mysterieus, maar dat het eten tip top in orde moet zijn is vanzelfsprekend. Restaurants weten niet wanneer de keuring is en kunnen de beoordeling achteraf ook niet inzien. Zij moeten dus zorgen dat gasten altijd de beste beleving zullen krijgen

Zoals eerder genoemd bestaat de gids uit drie categorieën - ook wel MICHELIN sterren - genoemd. Ze worden in de gids als volgt beschreven:

⭐️ Één Michelinster

‘Een uitstekende keuken in zijn categorie en een stop waard’.

Nederland telt dit jaar 93 restaurants met één Michelinster. Nieuwkomer in de lijst is restaurant Daalder in Amsterdam onder leiding van top-chef Dennis Huwaë. Dit restaurant behaalde dit jaar zijn eerste ster. Huwaë deed mee aan het  televisieprogramma Snackmasters op RTL 4 en eindigde als tweede. 

⭐️⭐️ Twee Michelinsterren

‘Een verfijnde keuken die een omweg waard is’. 

Nederland telt dit jaar 18 restaurants met twee Michelinsterren. Weer een nieuwkomer in de lijst dat maar liefs twee Michelinsteren heeft verdiend is Brut 172. In het Limburgse Reijmerstok onder leiding van chef-kok Hans van Wolde. Van Wolde deed mee aan het  televisieprogramma Snackmasters op RTL 4. 

⭐️⭐️⭐️ Drie Michelinsterren

‘Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is’.

Nederland telt maar twee restaurants met deze hoge waardering. De Librije in Zwolle van chef-kok Jonnie Boer heeft deze waardering. In 2004 kreeg dit restaurant haar huidige 3 MICHELIN sterren en weten dit tot op de dag van vandaag te behouden. 

Michelinster gerechtMichelinster gerecht

Alle MICHELIN restaurants in één overzicht

We hebben op CardMapr een lijst gemaakt met alle MICHELIN restaurants in Nederland. Alle reeds toegevoegde restaurants zijn door ons team geverifieerd op het accepteren van creditcards.

Via de onderstaande link zie je alle restaurants op een map en zie je direct waar bij jou een Michelin restaurant in de buurt zit.

Bekijk hier het overzicht

Bib Gourmand of MICHELIN?

Bib Gourmand wordt ook weleens een halve Michelinster genoemd. Elk bekroond restaurant met een Bib Gourmand is volgens Michelin ‘een onweerstaanbare verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier.’ Om als restaurant een Bib Gourmand te winnen moet er voldaan worden aan de volgende eisen:

  • Het aanbieden van een keuzemenu van drie gangen voor een maximale prijs van €39,-
  • Per gang moeten minimaal twee keuzegerechten worden aangeboden
  • Het menu moet op alle openingsdagen worden aangeboden en moet beschreven/uitgeschreven zijn voor de gast 

Bij deze restaurants eet je dus net geen Michelinster, maar wel enorm goed én betaalbaar. De Bib Gourmand wordt net als de MICHELIN Gids ook onderhouden door MICHELIN.