Inchecken met een betaalpas of creditcard bij de NS en andere vervoerders eindelijk mogelijk

Bjorn

27 januari 2023

Bjorn Inchecken met een betaalpas of creditcard bij de NS en andere vervoerders eindelijk mogelijk

Vanaf eind januari 2023 kun je in- en uitchecken met je betaalpas, creditcard en telefoon bij de NS. Later dit jaar is het ook mogelijk om bij alle andere vervoerders in Nederland je contactloze pas te gebruiken.


Goed nieuws, de uitrol van OVPay bij NS gaat beginnen. Gisteren kondigde NS via een persbericht aan dat vanaf eind deze maand een contactloze betaalpas of creditcard gebruikt kan worden om in- en uit te checken. Bij steeds meer ov-vervoerders is het nu mogelijk om met je mobiel of smartwatch (via bijvoorbeeld Apple Pay) in- en uit te checken.

Eind 2021 schreven we al een artikel over het gebruik en de uitrol van OVPay. De afgelopen maanden zijn er flinke stappen gemaakt. Omdat het in 2022 noodgedwongen uitgesteld moest worden. Met een (kleine) vertraging is het dan eindelijk zo ver.

Voor wie is het?

OVpay is ideaal als je af en toe gebruik maakt van het openbaar vervoer. Met OVpay hoef je geen losse kaartjes of OV-chipkaarten meer te kopen. Je checkt in met je betaalpas en reist zo 2e klas en zonder korting. Je betaalt alleen voor de ritjes die je maakt, en dat maakt het ideaal als je af en toe gebruik maakt van het openbaar vervoer.

Heb je een betaalpas of creditcard toegevoegd aan je mobiel of smartwatch, dan kun je ook gebruik maken van Apple Pay of Google Pay. 

De voordelen t.o.v. een los kaartje:

  • E-tickets of normale tickets kopen is niet meer nodig
  • Opladen van je OV-chipkaart is niet meer nodig
  • Een pas minder in je portemonnee
  • Je mobiel gebruiken om in- en uit te checken

Ik heb een abonnement of reis met korting

Helaas is het (nog) niet mogelijk om een studentenreisproduct, abonnement of kortingskaarten te koppelen aan OVPay. Op dit moment is OVPay alleen bedoeld voor reizigers die af en toe gebruik maken van het openbaar vervoer en voorheen losse kaartjes kochten.

Hoe werkt het?

Met OVPay hoef je geen los kaartje of OV-chipkaart meer te kopen voor het openbaar vervoer. Het werkt eenvoudig door je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje te houden om in te checken. Na je reis check je op dezelfde manier, met dezelfde pas weer uit. Dit werkt vergelijkbaar met contactloos betalen in de supermarkt, maar met het verschil dat je bij OVPay ook op je bestemming weer uit moet checken. Zo worden de kosten van je reis direct gekoppeld aan je betaalpas, creditcard of mobiel en zijn deze zichtbaar in je betaaloverzicht.

Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door je betaalpas te koppelen aan Mijn NS of door op OVPay.nl de code in te vullen die vermeld staat in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. De kosten van gemaakte reizen worden per dag bij elkaar opgeteld en zijn de volgende dag voor de reiziger zichtbaar op het betaaloverzicht van de bank of creditcardverstrekker. De prijs van een reis met je betaalpas is gelijk aan de prijs van een reis met een OV-chipkaart vol tarief tweede klas.