Wat is mijn American Express bestedingsruimte en hoe verhoog ik dit limiet?

28 april 2023

De bestedingsruimte en limiet bij een creditcard gaan over hoeveel je mag uitgeven. Dit limiet is het hoogste bedrag dat je kunt uitgeven, en de bestedingsruimte is het geld dat je nog kunt uitgeven voordat je dit limiet bereikt. Dit zorgt ervoor dat je nooit meer uitgeeft dan je kunt terugbetalen en verantwoord met je creditcard om gaat.

Hoe werkt een bestedingsruimte bij American Express?

Bij American Express werkt de bestedingsruimte een beetje anders dan bij andere creditcards. American Express heeft vaak geen vaste limiet, maar een flexibele bestedingsruimte. Dit betekent dat het bedrag dat je kunt uitgeven kan veranderen op basis van je uitgavenpatroon, betalingsgeschiedenis en andere factoren. Je bestedingsruimte kan dus groter worden als je je kaart verantwoord gebruikt en op tijd betaalt (incasso).

Bij andere creditcards, zoals Visa of Mastercard, is er meestal een vaste limiet. Dit is het maximale bedrag dat je kunt uitgeven met je kaart. Als je dit limiet bereikt, kun je niet meer uitgeven totdat je een deel van het uitstaande saldo hebt terugbetaald. Het verschil met American Express is dus dat de bestedingsruimte bij hen flexibeler is en kan veranderen, terwijl bij andere creditcards de limiet meestal vaststaat.

Bestedingsruimte verhogen

In het begin zal je bestedingsruimte van je AMEX creditcard misschien niet hoog genoeg zijn voor een grote aankoop. Dit komt omdat je nog geen verleden hebt opgebouwd bij American Express, en er nog niet genoeg vertrouwen is. Logisch, want American Express wil er zeker van zijn dat de maandelijkse incasso's lukken en je niet in financiële problemen komt te zitten.

Gebruik je je American Express creditcard voor dagelijkse uitgaven, dan is de kans groot dat je bestedingsruimte binnen enkele maanden al is gegroeid. Probeer je kaart dus overal te gebruiken waar je kunt betalen met American Express.

De makkelijkste manier om (tijdelijk) je American Express bestedingsruimte te verhogen is door geld te storten op je AMEX kaart. Je kunt handmatig een bedrag overmaken naar je creditcard en AMEX verwerkt dit als extra bestedingsruimte op je creditcard. 

Wat is mijn bestedingsruimte? 

Met een flexibele bestedingsruimte is het wel zo handig dat je deze af en toe kunt inzien. Via de website van AMEX kan dit gelukkig. Verwacht je een grote aankoop, dan kun je op deze manier zien of je dit kunt doen met je bestedingsruimte, of dat je nog een extra storting moet doen voor het ophogen van je saldo. 

  1. Ga naar de website van American Express en log in.
  2. Klik op 'Beheer uw account' in het menu bovenaan.
  3. Klik op 'Check uw bestedingsruimte' onder het kopje 'Beheer uw account'.
  4. Voer nu een bedrag in waarvan je wil weten of dit mogelijk is.

Let op

I.v.m. veiligheidsoverwegingen kun je maximaal twee keer per dag je bestedingsruimte bekijken.

Na het invoeren zie je direct of het gewenste bedrag binnen je bestedingslimiet valt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je opnieuw een uitgavenbedrag invoeren om dit opnieuw te controleren. 

Afbeelding
Voorbeeld: gewenste betaling is mogelijk
Afbeelding
Voorbeeld: gewenste betaling is niet mogelijk

 

Creditcards vergelijken

We hebben dit artikel geschreven omdat het relevant is voor minstens 11 creditcards op CardMapr.

Of je nu opzoek bent naar een creditcard voor vakantie of voor je online aankopen, er is altijd wel een kaart die past bij je doel. Een creditcard aanvragen kan gemakkelijk via onze website.

Alle creditcards vergelijken
N26 creditcard - Standard
MasterCard Classic
bunq Travel Card
bunq Metal Card
American Express Platinum Metal Card
American Express The Gold Card
American Express Green Card
American Express Blue Card
N26 creditcard - Standard
bunq Metal Card
American Express Blue Card
ANWB Visa Classic Card
Visa World Card Platinum
Visa World Card Gold
Visa World Card Panda
Knab creditcard

Handig om te weten

Binnen de categorie American Express en Creditcards hebben we al meerdere handige artikelen geschreven. Klik op de artikelen hieronder om meer te lezen.