Ontdek de hoogstandjes van Gault&Millau Nederland 2023

Tessa

24 maart 2023

Tessa Ontdek de hoogstandjes van Gault&Millau Nederland 2023

Als je als foodie op zoek bent naar het volgende grote culinaire avontuur, zoek dan niet verder dan Gault&Millau Nederland 2023. Dit jaarlijkse evenement is een viering van de beste Nederlandse keuken en culinaire tradities.


Hoe werkt de Gault&Millau lijst? 

Gault&Millau werkt met "Gault&Millau-punten". Deze kennen ze toe aan restaurants, die gebaseerd zijn op dezelfde evaluatiecriteria en variëren van 1 tot 20 punten. Tussen de 14 en 15,5 punten scoren, worden beschouwd als "goed", terwijl tussen de 15,5 en 17 punten scoren, worden beschouwd als "zeer goed". De hoogste onderscheiding wordt gegeven aan restaurants die tussen de 17 en 20 punten scoren, die als "uitzonderlijk" worden beschouwd en mogelijk een "Gault&Millau-toque" krijgen toegekend, wat aangeeft dat het restaurant tot de beste in Nederland behoort.

Verschillen tussen Gault&Millau, Bib Gourmand en Michelin

Naast de Gault&Millau-lijst zijn er nog twee andere belangrijke restaurantgidsen die in Nederland worden gebruikt: de Bib Gourmand en de Michelin-gids. Hoewel deze gidsen allemaal gericht zijn op de kwaliteit van het eten, zijn er enkele verschillen tussen hen.

De Bib Gourmand, uitgegeven door Michelin, richt zich op restaurants die goede kwaliteit bieden tegen een redelijke prijs. Restaurants die worden bekroond met een Bib Gourmand, worden beschouwd als betaalbare opties die de lokale keuken hoog in het vaandel hebben staan.

De Michelin-gids is waarschijnlijk de meest bekende restaurantgids ter wereld. De gids kent Michelin-sterren toe aan restaurants op basis van de kwaliteit van het eten, de presentatie en de service. Een restaurant kan maximaal drie sterren ontvangen, waarbij drie sterren worden beschouwd als de hoogste onderscheiding.

De Gault&Millau-lijst heeft een vergelijkbare focus als de Michelin-gids, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit van het eten en de service. Het verschil is echter dat de Gault&Millau-lijst zich meer richt op de chefs en keukens. Bovendien worden restaurants die zijn bekroond met Gault&Millau-punten vaak beschouwd als toegankelijker en minder duur dan de Michelin-sterrenrestaurants.

Kortom, alle drie de restaurantgidsen hebben hun eigen kenmerken en doelstellingen, maar ze hebben allemaal als gemeenschappelijk doel om de kwaliteit van de Nederlandse keuken te erkennen en te promoten.

Uitzonderlijke score voor De Librije

Dit jaar zijn er verschillende nieuwe restaurants toegevoegd aan de lijst en sommige stegen in rang. De Librije uit Zwolle scoorde een uitzonderlijke score van 19,5/20, wat voor kenners van de culinaire wereld geen verrassing is, gezien het al jaren bekend staat om het uitstekende eten en de uitstekende service. Het is dan ook geen wonder dat het weer bovenaan de hitlijsten staat.

Een ander opvaller dit jaar als groot succes is het Amsterdamse Spectrum. Spectrum heeft zijn score weten te verhogen van 17,5 naar 18,5 van de 20 punten en staat daarmee op de tweede plaats op de lijst van hoog gewaardeerde restaurants. Het restaurant staat bekend om zijn innovatieve keuken en uitstekende service, wat heeft bijgedragen aan zijn indrukwekkende prestatie.

Naast Spectrum staan ook Pure C en Ciel Bleu op de lijst, met respectievelijk 18 en 17,5 punten van de 20. Deze restaurants zijn bekend om hun verfijnde keuken en uitgebreide selectie van excellente wijnen, waardoor ze populair zijn onder fijnproevers.

LibrijeCiel Bleu

Er zijn ook verschillende nieuwkomers op de lijst, waaronder Zarzo uit Eindhoven en The White Room uit Utrecht, beide met een score van 17 op 20 punten. Deze restaurants worden hoog aangeschreven vanwege hun fantasierijke keuken en smaakvolle gerechten, waardoor ze snel populair worden onder culinaire liefhebbers.

Sommige restaurants zijn opgeklommen op de lijst, anderen zijn op de markt gekomen en weer anderen zijn van de lijst verdwenen. Dit is echter een gegeven in de culinaire wereld en betekent niet dat deze restaurants niet meer goed zijn. Het betekent dat er steeds meer uitstekende restaurants met elkaar concurreren en nieuwe trends zetten, wat alleen maar bijdraagt aan de diversiteit en kwaliteit van de culinaire scene.

Al met al laat de Gault&Millau-lijst van 2023 zien dat de Nederlandse culinaire wereld springlevend is en blijft groeien. Het is geweldig om te zien dat steeds meer chefs zich richten op innovatieve, heerlijke gerechten en service naar een hoger niveau tillen. 

Alle Gault&Millau restaurants in één overzicht

We hebben op CardMapr een lijst gemaakt met alle Gault&Millau 2023 restaurants in Nederland. Alle reeds toegevoegde restaurants zijn door ons team geverifieerd op het accepteren van creditcards.

Via de onderstaande link zie je alle restaurants op een map en zie je direct waar bij jou een top restaurant in de buurt zit..

Bekijk hier het overzicht