De MICHELIN Gids van 2023 is bekend: dit zijn de restaurants met een MICHELIN ster in Nederland

Bjorn

26 april 2023

Bjorn De MICHELIN Gids van 2023 is bekend: dit zijn de restaurants met een MICHELIN ster in Nederland

De MICHELIN Gids van 2023 is bekend. Culinair uiteten doe je bij deze lijst met Michelinrestaurants met één, twee of drie sterren. Ontdek alle MICHELIN-restaurants in Nederland.


Op maandag 24 april was weer de jaarlijkse Guide Ceremony uireikingvan MICHELIN. Tijdens dit event werden nieuwe MICHELIN Sterren en MICHELIN Awards uitgereikt.

Er gingen al geruchten door een gelekte lijst met nieuwe MICHELIN restaurants waaronder één nieuw 3 Michelin-ster restaurant, drie nieuwe 2 Michelin-ster, en maar liefst tien nieuwe 1 Michelin-ster restaurants

Of deze speculaties kloppen vertellen we je in deze blog. 

Wat is de MICHELIN Gids?

De Michelin Gids is een beroemde gids die restaurants en hotels beoordeelt op hun kwaliteit. Het is oorspronkelijk ontstaan in Frankrijk in 1900, toen de broers André en Édouard Michelin, de oprichters van het Michelin bandenbedrijf, besloten om een gids te maken voor automobilisten. In deze gids stonden nuttige informatie zoals kaarten, locaties van benzinestations, autoreparatiewerkplaatsen, en natuurlijk ook restaurants en hotels. Het idee was om mensen aan te moedigen om meer te reizen met de auto, en zo uiteindelijk meer banden te verkopen.

In de loop der jaren is de Michelin Gids uitgegroeid tot een belangrijke bron van informatie voor mensen die op zoek zijn naar een bijzondere culinaire ervaring. Restaurants kunnen één, twee of drie Michelinsterren krijgen, afhankelijk van hoe goed ze zijn volgens de inspecteurs van Michelin. Eén ster betekent dat het restaurant een "zeer goede keuken" heeft, twee sterren betekenen "uitstekende keuken, een omweg waard", en drie sterren betekenen "uitzonderlijke keuken, een reis waard". Het krijgen van een Michelinster is een grote eer voor een restaurant en kan veel invloed hebben op het succes ervan.

In Nederland is de Michelin Gids ook erg populair en invloedrijk. Er zijn veel restaurants in Nederland die trots zijn op hun Michelinsterren. In de gids worden niet alleen de sterrenrestaurants vermeld, maar ook zogenaamde Bib Gourmand restaurants. Dit zijn restaurants die geen sterren hebben, maar wel een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden en een bijzondere culinaire ervaring. De Michelin Gids helpt mensen dus om de beste eetgelegenheden in Nederland te vinden en zorgt ervoor dat restaurants blijven streven naar uitmuntendheid in hun vakgebied.

Afbeelding
Afbeelding

Winnaars MICHELIN Gids 2023

Zoals eerder genoemd bestaat de gids uit drie categorieën - ook wel MICHELIN sterren - genoemd. De gids telt dit jaar 125 restaurants.

⭐️ 1 MICHELIN ster

‘Een uitstekende keuken in zijn categorie en een stop waard’.

Nederland telt dit jaar 103 restaurants met één Michelinster. Er zijn 17 nieuwkomers in de lijst met het behalen van één ster.

 1. Au Coin des Bons Enfants (Maastricht)
 2. Basiliek (Harderwijk)
 3. Brass Boer Thuis (Zwolle)
 4. Bistro de la Mer (Amsterdam)
 5. Central Park (Voorburg)
 6. Château Neercanne (Maastricht)
 7. Codium (Goes)
 8. Coulisse (Amsterdam)
 9. De Woage (Gramsbergen)
 10. Flavours (Weert)
 11. Karel 5 (Utrecht)
 12. LIZZ (Gouda)
 13. Maeve (Utrecht)
 14. Restaurant Smink (Wolvega)
 15. Studio (Maastricht)
 16. Vanderveen (Amsterdam)
 17. YAMA (Rotterdam)

⭐️⭐️ 2 MICHELIN sterren

‘Een verfijnde keuken die een omweg waard is’. 

Nederland telt dit jaar 20 restaurants met twee Michelinsterren. Er is maar één nieuwkomer in de lijst met het behalen van twee sterren. Vinkeles in Amsterdam is de enige nieuwkomer. 

 1. Vinkeles (Amsterdam)

⭐️⭐️⭐️ 3 MICHELIN sterren

‘Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is’.

Nederland telt maar twee restaurants met deze hoge waardering. Dit zijn de hoogst haalbare sterren in de gids. Er zijn dit jaar geen nieuwkomers in de lijst met de hoogste beoordeling. De lijst bestaat uit de volgende restaurants.

 1. De Librije (Zwolle)
 2. Inter Scaldes (Kruiningen)

Overzicht MICHELIN Gids 2023

We hebben op CardMapr een lijst gemaakt met alle MICHELIN restaurants in 2023.

Via het onderstaande kaartje zie je alle restaurants op een map en zie je direct waar bij jou een Michelin restaurant in de buurt zit waar je kunt betalen met een creditcard. Enkele Michelin restaurants hebben (nog) niet gereageerd met de vraag welke creditcards geaccepteerd zijn. Deze zijn dus nog niet opgenomen in de onderstaande lijst.